W tym roku powaznie wzielam sie za przetwory- efektem tego jest juz ponad 100 sloikow wypelnionych roznymi smakolykami.
Papryka w musztardzie to dla mnie nowosc- zrobilam ja po raz pierwszy, po raz pierwszy sprobowalam- i jest to milosc od pierwszego wejrzenia. Smaczny i aromatyczny dodatek do pieczonych mies czy wedlin :)
Przepis pochodzi ze strony coolinarika.com.
Papryki umyc, oczyscic z gniazd nasiennych, pokroic w paski.
Papryka w musztardzie to dla mnie nowosc- zrobilam ja po raz pierwszy, po raz pierwszy sprobowalam- i jest to milosc od pierwszego wejrzenia. Smaczny i aromatyczny dodatek do pieczonych mies czy wedlin :)
Przepis pochodzi ze strony coolinarika.com.
Skladniki:
- 15 wiekszych, grubych, czerwonych papryk
- 125 ml octu 9% lub 10%
- 125 ml wody
- 1 lyzka cukru
- pol lyzki soli
- pieprz w ziarnach (pol lyzki)
- liscie laurowe (4-5 sztuk)
- 250 g musztardy (ja uzylam lagodnej)
- 125 ml oleju
Do duzego garnka wlac wode, ocet, dodac cukier, sol, pieprz i liscie laurowe, wymieszac. Dodac papryke, wymieszac (ilosc zalewy jest bardzo mala, ale nie trzeba wiecej- papryka podczas gotowania pusci sok) i gotowac- od momentu zagotowania 5 minut. Papryke odcedzic i wystudzic.
Musztarde wymieszac z olejem na gladka mase (najlepiej trzepaczka do jajek). Dodac papryke, dobrze wymieszac. Mase nakladac do wyparzonych sliokow, zakrecic.
Nie wymaga pasteryzacji. Przechowywac w ciemnym, chlodnym i przewiewnym miejscu.
wygladaja smakowicie.mam jednak pytanie.co z w woda? w niej mieszac musztarde z olejem czy jest nie potrzebna?
OdpowiedzUsuńPapryke odcedzamy, wode wylewamy, mieszamy tylko musztarde z olejem, bez wody.
OdpowiedzUsuń:) dzieki ;)
Usuń