wtorek, 10 września 2013

papryka w musztardzie po chorwacku

W tym roku powaznie wzielam sie za przetwory- efektem tego jest juz ponad 100 sloikow wypelnionych roznymi smakolykami. 
Papryka w musztardzie to dla mnie nowosc- zrobilam ja po raz pierwszy, po raz pierwszy sprobowalam- i jest to milosc od pierwszego wejrzenia. Smaczny i aromatyczny dodatek do pieczonych mies czy wedlin :)
Przepis pochodzi ze strony coolinarika.com.





Skladniki: 

- 15 wiekszych, grubych, czerwonych papryk


- 125 ml octu 9% lub 10% 
- 125 ml wody 
- 1 lyzka cukru
- pol lyzki soli 
- pieprz w ziarnach (pol lyzki)
- liscie laurowe (4-5 sztuk)

- 250 g musztardy (ja uzylam lagodnej) 
- 125 ml oleju 


Papryki umyc, oczyscic z gniazd nasiennych, pokroic w paski. 




Do duzego garnka wlac wode, ocet, dodac cukier, sol, pieprz i liscie laurowe, wymieszac. Dodac papryke, wymieszac (ilosc zalewy jest bardzo mala, ale nie trzeba wiecej- papryka podczas gotowania pusci sok) i gotowac- od momentu zagotowania 5 minut. Papryke odcedzic i wystudzic. 

Musztarde wymieszac z olejem na gladka mase (najlepiej trzepaczka do jajek). Dodac papryke, dobrze wymieszac. Mase nakladac do wyparzonych sliokow, zakrecic. 

Nie wymaga pasteryzacji. Przechowywac w ciemnym, chlodnym i przewiewnym miejscu. 

3 komentarze:

  1. wygladaja smakowicie.mam jednak pytanie.co z w woda? w niej mieszac musztarde z olejem czy jest nie potrzebna?

    OdpowiedzUsuń
  2. Papryke odcedzamy, wode wylewamy, mieszamy tylko musztarde z olejem, bez wody.

    OdpowiedzUsuń